Veelgestelde vragen over zonnepanelen | Zwollepanelen

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Wij kunnen het beste bepalen of het dak geschikt is als we bij jouw dak mogen komen kijken. In Nederland is ongeveer 90% van de daken geschikt voor zonnepanelen. Door vrijblijvend te kijken naar de ligging van het dak, de staat van het dak, en de locatie kunnen wij bepalen of jouw dak geschikt is.

Heb ik recht op subsidie als particulier?

Op dit moment bestaat er geen landelijke subsidie meer voor de aanschaf van zonnepanelen. Momenteel zit er geen BTW op zonnepanelen, hierdoor heb je een korting van 21%. Hiernaast kun je teveel opgewekte stroom terug leveren aan je energie leverancier, dit wordt salderen genoemd.

Hoe werkt energie terug leveren aan het net?

Als je meer energie opwekt met je zonnepanelen dan dat je verbruikt, kan je energie terug leveren aan het net. Je krijgt hiervoor een vergoeding.

Hoe werkt een zonnepaneel?

Het hele zonnepaneel bestaat uit ongeveer 60 zonnecellen, deze cellen zijn gemaakt van silicium. Wanneer er zonlicht op de cellen komt ontstaat er een elektrische reactie tussen 2 lagen. De gelijkstroom die wordt opgewekt in de zonnepanelen wordt in de omvormer omgezet naar wisselstroom. De wisselstroom gaat via de omvormer naar de meterkast, en wordt zo gestuurd naar alle stroompunten in je huis.

Gaat de opbrengst achteruit als de panelen ouder worden?

Na een aantal verschillende jaren neemt de opbrengst van zonnepanelen ongeveer af met 0,5% per jaar. Je hebt tegenwoordig op bijna alle zonnepanelen een vermogensgarantie van 20 tot 25 jaar met nog ongeveer 85% vermogen van bij de aankoop.

Welke kleur hebben zonnepanelen?

Zonnepanelen hadden toen ze net op de markt kwamen vaak een blauwe/paarse kleur. Tegenwoordig zijn de meeste panelen zwart, deze zijn moderner en hebben een mooiere uitstraling.

Moet ik mijn zonnepanelen verzekeren?

Het is verstandig om je zonnepanelen te verzekeren en je verzekeraar op de hoogte te brengen dat je zonnepanelen hebt geïnstalleerd. Dit tegen bijvoorbeeld stormschade, het zou zonde zijn als je veel geld kwijt bent aan de reparatiekosten.

Is mijn meterkast geschikt voor zonnepanelen?

Als je duurzame energie wil opwekken en terugleveren is het belangrijk om te checken of jouw meter geschikt is en jouw aansluiting voldoende capaciteit heeft. Kies je voor zonnepanelen? Het kan zijn dat jouw aansluiting verzwaard moet worden. Afhankelijk van jouw huidige installatie en de hoeveelheid zonnepanelen kan bepaald worden of een aanpassing nodig is.

Moet ik mijn zonnepanelen zelf onderhouden?

Zonnepanelen hebben een speciaal laagje op het glas die zichzelf schoon houdt. Je hoeft de zonnepanelen dus niet continu schoon te maken. Het is wel verstandig om regelmatig te kijken of er geen incidentele schaduw op de panelen komt, bijvoorbeeld door bladeren of vogelpoep. Wil je jouw installatie door ons laten schoonmaken? Neem dan gerust contact op.

Hoe lang heb ik garantie op mijn zonnepanelen?

Bij ons heb je minimaal 20 jaar garantie op het rendement. Daarnaast heb je garantie op de installatie en de arbeid.

Wat is de beste plek voor de omvormer?

Het is heel belangrijk dat je een kwalitatief goede omvormer hebt in combinatie met je zonnepanelen installatie. De omvormer zet gelijkstroom vanuit de panelen om in wisselstroom voor je meterkast. De omvormer moet passen op je hoofdzekering en bij de hoeveelheid vermogen die zonnepanelen afgeven. Waar de omvormer geplaatst wordt is ook belangrijk voor het rendement, je kunt deze het beste hangen op een onverwarmde zolder, in de garage of buiten. Wij werken met centrale omvormers maar ook met micro omvormers in het geval van schaduwen op het dak.

Zonnepanelen en schaduw

Het is belangrijk dat wanneer je zonnepanelen hebt en een goed rendement wilt behalen de stroom goed door de zonnecellen kan lopen. Het is belangrijk dat er daarom zo min mogelijk schaduw op je installatie komt, dit omdat er dan minder stroom wordt opgewekt. Indien er onvermijdelijke schaduw optreedt worden er bypass diodes gebruikt, hierdoor worden de cellen waar de schaduw op valt over geslagen in het paneel.

Stel je hebt toch een dakkapel of een boom voor je huis staan wat zorgt voor schaduw. Dan zullen wij vaak aanraden om voor micro-omvormers te kiezen. Met de micro-omvormers heeft elk paneel zijn eigen omvormer, dit zorgt ervoor dat dat elk paneel zijn eigen stroom regelt en niet dat er een deel uitvalt door een bypass diode.

Is mijn dak geschikt?

Een ideaal dak voor zonnepanelen dak is op het zuiden gericht. Wanneer je dak niet volledig op het zuiden gericht is, maar wel op het oosten of westen levert je installatie ook genoeg rendement op. Neem gerust en vrijblijvend contact met ons op of je dak geschikt is voor zonnepanelen.

Vragen? Stel ze ons!

Op werkdagen van 08:00 – 18:00 bereikbaar

blank

Over Zwollepanelen.nl

Zwollepanelen is opgericht door Huib Veurink en Thomas Hoefman met de gedachte om duurzame energie voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te maken in Zwolle en omgeving. Wij staan voor een persoonlijke aanpak, service, kwaliteit en garanderen een eerlijk advies op maat aan al onze klanten. Wij maken graag samen met jou, een duurzame investering mogelijk tegen een goede prijs. Om dit mogelijk te maken bieden wij verschillende duurzame en energiebesparende oplossingen aan.

Naast Zwolle installeren we zonnepanelen in Kampen, IJsselmuiden, Heerde, Hattem, Wezep, Epe, Dalfsen, Nieuwleusen, Heino, Raalte, Genemuiden, Elburg en Staphorst.

Benieuwd hoeveel u bespaart met zonnepanelen?

Laat je gegevens achter voor een gratis adviesgesprek





    Hoe wil je dat het gesprek plaats vindt?*



    blank